TET-harjoittelussa Lakiasiat Wehka-aholla

Minua on aina kiinnostanut lakiala, joten Lakiasiat Wehka-aho oli minulle juuri täydellinen yhdeksännen luokan TET-harjoittelupaikaksi. Aikaisemmilla TET-jaksoilla olin ollut tutustumassa Ylen ja MTV:n tuotantoihin ja päätin, että haluaisin viimeisellä jaksolla tutustua lakialaan. Kirkkonummella toimii kaksi lakitoimistoa, joista Lakiasiat Wehka-aho vaikutti monipuolisemmalta toimistolta ja sellaiselta, josta voisin saada laajemman käsityksen ammatista.

Viikkoni alkoi vauhdikkaasti Espoon käräjäoikeudesta. Pääsin seuraamaan istuntoa, jossa lakimies Laura Backström Lakiasiat Wehka-ahosta, oli avustajana. Istunnossa käsiteltiin saman henkilön montaa rikosta, joista kaksi oli Lauran asiakkaaseen kohdistuneita. Laura vakuutti työskentelyllään ainakin minut. Istunnossa katsottiin todistusaineistokuvia ja -videoita ja salissa kävi todistajia. Istunto oli todella mielenkiintoinen ja oli hienoa päästä seuraaman sitä. Päivämme jatkui taksikyydillä Kirkkonummelle. Nappasimme matkalla toimistolle Subwaysta ruoat mukaan ja söimme ne toimistolla. Samalla kun Laura työskenteli läppärillään, minä tein lähinnä pieniä paperihommia. 

Muinakin päivinä olin seuraamassa toimistotyötä Kirkkonummen toimistolla. Toimistolla työskentelee Lakimies Emmi Wehka-ahon ja Laura Backströmin lisäksi lakimiesharjoittelija Lauri Vaihemäki sekä oikeustieteen ylioppilas Johanna Nieminen. Lakiasiat Wehka-aholla on Kirkkonummen toimiston lisäksi toimistot myös Espoossa ja Karjaalla.  

Tiistaina sain sähköposteihin liittyvän tehtävän sekä muita askareita kuten postin hakua ja roskien vientiä. Emmi työskenteli takahuoneen työpisteellä ja neuvoi minua parhaansa mukaan kiireensä keskeltä.

Keskiviikkona toimistolla oli Johanna Nieminen ja päivääni kuului toimiston siivousta ja järjestelyä.

Lakimieheksi voi valmistua opiskelemalla oikeustiedettä esimerkiksi Helsingin yliopistolla. Sinne on melko hankala päästä ja opinnot kestävät noin viisi vuotta. 

Torstai oli kiireisin päivä. Toimistolla olivat Emmi, Laura ja Johanna. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka kiireisiä lakimiehet olivat. He tapaavat asiakkaita usein muuallakin kuin toimistolla ja tarvittaessa he matkustelevat ympäri Suomen. Jokaisena päivänä, kenen tahansa kanssa olin toimistolla, työtä tehtiin erittäin keskittyneenä ja työhön omistautuneena. Asiakkaisiin pidettiin yhteyttä puhelimitse ja sähköpostitse ja eri tapausten taustoja selviteltiin. Tulostimellakaan ei ollut paljon taukoja, vaan uusi tuloste oli lähes koko ajan jo tulossa. Vaikka tulostimessa oli torstaina musteongelmia, siitäkin selvittiin. 

Toimistolla kävi asiakkaita muun muassa testamenttia laatimassa. Mitä ruokataukoihin tulee, niin, ei taukoja oikein ollutkaan. Ruoka lämmitettiin nopeasti mikrossa ja syötiin, kuumana tai ei, läppärien ja paperien äärellä.  TET-paikkana tämä oli mielenkiintoinen ja silmiä avaava. Yllätyin siitä, että lakimiehen työ on niin liikkuvaa. Lähes joka päivä he olivat myös muualla kuin toimistolta tai matkalla jonnekin. Minun lähipiirissäni ei ole ketään lakialalla, joten mielikuvani alaan perustui vain siihen mitä olen kuullut, nähnyt televisioista tai medioista. Sain oikeasti nähdä, millaista on työskennellä lakitoimistossa. Sain myös kuulla heidän urapoluistaan tarkemmin. Lakimieheksi opiskelukaan ei kuulosta niin yksinkertaiselta, mutta alalta, jolle pääseminen olisi vaivannäön arvoista. Tämä kokemus ehdottomasti herätti minussa enemmän kiinnostusta lakimiehen uraa kohti. 

Kiitos Lakiasiat Wehka-aho, Emmi, Laura ja Johanna! 

 

Linnea Jokinen, Kirkkoharjun koulu, TET-harjoittelija