Miten oikeusapua saa?

Moni on kuullut oikeusavusta ja tietää, että oikeudenkäyntikulut maksetaan monissa tapauksissa valtion varoista. Pieni- ja keskituloiset henkilöt ovat useimmissa asioissa oikeutettuja saamaan lakimiehen palkkion ja muut oikeudenkäyntikustannukset korvatuksi kokonaan tai osittain valtion varoista. Lue lisää oikeusavun tulorajoista täältä. Oikeusapu liitetään kuitenkin usein vain oikeusaputoimistoihin ja harva tietää, että oikeusapua tarjoavat myös yksityiset asianajoalalla toimivat lakimiehet.


Oikeudenkäyntiasioissa on kysymys ihmiselle tärkeistä ja hänen elämäänsä suuresti koskettavista asioista. Silloin on ensiarvoisen tärkeää, että ihminen luottaa siihen henkilöön, joka ajaa hänen asiaansa oikeudessa. On arvokasta, että myös oikeusapuasioissa asiakkaalla on oikeus valita lakimies asiaansa hoitamaan. Myös käytännölliset syyt puoltavat yksityisten lakimiesten roolia oikeusapujärjestelmässä. Valtion oikeusaputoimistot ovat hyvin ruuhkaisia, eikä aikaa lähimpään oikeusaputoimistoon aina saa toivotulla aikataululla.

Kaikkiin asioihin oikeusapua ei yksityisiltä toimistoilta kuten Lakiasiat Wehka-aholta saa. Niin sanotut ulkoprosessuaaliset asiat, kuten perinnönjako ja ositus, ovat pääosin sellaisia. Sen sijaan oikeudenkäyntiasioissa voimme tarjota oikeusapua prosessin kaikissa vaiheissa, oli sitten kysymys haasteeseen vastaamisesta käräjäoikeudelle tai valituksesta hallinto-oikeuteen viranomaisen päätöksestä.

Oikeusapua saa siis myös ottamalla yhteyttä yksityisiin lakitoimistoihin. Lakiasiat Wehka-ahon lakimiehet selvittävät aina asiakkaan oikeuden valtion varoista maksettavaan oikeusapuun. Emmi, Laura ja Lauri kuuluvat kaikki Oikeusministeriön ylläpitämään oikeusavustajarekisteriin. Asiakkaillemme voidaan hakea päätös oikeusavusta sähköisen järjestelmän kautta helposti ilman, että asiakaan tarvitsee itse asioida oikeusaputoimiston kanssa.

Rikosasioissa on hyvä tietää, että oikeusapua voi saada niin rikoksen uhri eli asianomistaja, kuin rikoksesta epäilty, jo poliisikuulusteluihin. Ota rohkeasti yhteyttä kun toivot lakiapua asiaasi.